Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

a

Niesamowite

jest to jak rzadko
używa się tego słowa;

czasem szaro biały śnieg
topi łzy w ciemnych oczach

a smutne wciąż
ciepło
odpręża wymrożone wargi

rozchyla się wtedy człowiek
jak młody przebiśnieg
spomiędzy swego braku

i przysiada
- nie obok - lecz przy

bo - przy -
jest najbardziej w środku

ja czasem patrzę właśnie
przez suchy dym
inni może nie
ale ja lubię

właśnie wtedy
widać bardzo wiatr

co porusza się w drobinie
tak jak czyste słowa
poruszające się najciszej

14 257 wyświetleń
276 tekstów
32 obserwujących
  • .Rodia

    18 April 2020, 20:16

    wracałem z pracy, miałem przesiadkę na pociąg w aninie na trasie warszawa - otwock
    było po 17, słońce, ciepło; peron pamiętam był pusty, siedziałem skierowany tyłem do głównej ulicy przy stacji patrząc na zieleń, kiedy zapaliłem papierosa napisałem, że lubię patrzeć prze suchy dym

    pamiętam jak promienie słońca, przesypywały się przez zieleń, dookoła było cicho i pisałem to bodajże w wordzie na nokii e52, mój pierwszy porządny telefon

    ale to były czasy

  • zatopiony.wrak.

    18 April 2020, 17:53

    świetne jest wiedzieć co kiedy się napisało
    co było w środku, a co na zewnątrz

    skąd wracałeś?

  • .Rodia

    18 April 2020, 10:42

    też lubię i recytuję ten kawałek jak jest komu ;D

    to jeden z naprawdę niewielu wierszy, z którego jestem bardzo dumny
    nawet pamiętam kiedy, w jakim miejscu go pisałem, czekając na pociąg do domu heh

    chciałbym pisać same takie
    i wtedy by wydał na pewno tomik

  • zatopiony.wrak.

    16 April 2020, 22:11

    bardzo lubię

  • .Rodia

    4 August 2016, 20:20

    też czasem myślę że to niesamowite Ewelino

    też
    lubię

  • Elizabetta

    30 July 2016, 21:03

    Niesamowite jest to, że jeszcze wchodzę na tą stronę.

  • silvershadow

    29 July 2016, 10:23

    Tak, wiersz jak chleb, pokarm dla ducha.