Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ostatni zwiastun świtu

nie złożyłem kwiatów polskich
na waszym grobie
choć zawsze na ślady patrzę
jakbym chciał poznać - przychodzących tu
i wciąż szukam ich
w listach od przyjaciela
w myślach
w sobie

lecz oto jest rana - co najgłębiej broczy
jak pamięć zbyt żywa
że aż boli

Krzyżu! otoczony ciszą i dalą bez końca
daj Chrystusowi zejść z Ciebie
powtórz naszym matkom
te światła
które w snach ludzkich
uwiły gniazda
bo ja - dziś spoglądam w niebo
nie kochając słońca

101 657 wyświetleń
955 tekstów
266 obserwujących
  • 25 July 2022, 21:17

    jaśniejsza jest od słońca
    bolesna ale i gorąca...

    Potrafisz operować serca czytelników
    bez znieczulenia, ale i bez zawahania z którejkolwiek strony.
    Podziwiam. :)

    od Naja, kati75, Adnachiel
    • Adnachiel

      29 July 2022, 19:58

      Wszyscy tęsknimy za tym, co utraciliśmy.
      Pielęgnuję tę pamiętać, bo droższego daru ludziom i nielotom, bogowie nie dali...

      Natomiast kardiochirurgią zajmuje się wyłącznie hobbystycznie :))
      Dziękuję Bracie za wspaniały wpis. Pozdrawiam Cię również :)