Menu
Gildia Pióra na Patronite

Nie wku*wiaj mnie

"Nie wku*wiaj mnie" - słyszę od progu
I jeszcze parę innych słów uwłaczających Bogu,
Powstrzymaj się ze swymi słowami
Bełkotanymi tak monotonnie długimi godzinami,
"Nie wku*wiaj mnie" - krzyk przecina ciszę
Ja już nie mogę, w tym gwarze się kiszę,
Bo gdy moich zdań nie słucha nawet echo
Czuję na sobie śmiech - "co uczynisz poeto"?
"Nie wku*wiaj mnie" - huczy mi w głowie
Boli i skręca, gdy widzę te słyszę te słowa w mowie,
Rani moje poczucie własnej godności
Innym dostarczając patetycznej radości,
"Nie wku*wiaj mnie" - zza pleców dochodzi
Cytat ten wciąż i wciąż me serce lodzi,
Skuwając je chłodu i uwłoczenia okową
Czy ja szkodzę komu mą mową?!
"Nie wku*wiaj mnie" - wciąz to samo
śledzie mnie we dnie, noce i rano,
Przejdę więc może na pisane słowo
O ratuj mnie nieszczęsnego cierniowa głowo!
"Nie wku*wiaj mnie" - to nieporozumienie
Może nieodpowiednie oczy czytują me stworzenie,
Przelane na papier, zrodzone piórem
Te słowa napełnione mym bólem,
"Nie wku*wiaj mnie" - a więc odchodzę
Chociaż me twory w cierpieniu rodzę,
Tu jednak go za dużo - ciąży na ciele
Naiwny myślałem, że uniosę tak wiele,
"Nie wku*wiaj mnie" - to mnie zabije
Słowa, wyrazy odeszły - pióro wbite w szyję,
Umarłem, z krwią na papierze, lecz szczodry
Swym cytatem nieustannym - zniszczyłeś mnie, podły...

816 wyświetleń
10 tekstów
0 obserwujących
  • Myffa90

    7 August 2011, 20:36

    Autor musi być pewny tego co pisze i robić to z premedytacją.
    Dlatego pytam: Jak mam czytać owe "Nie wku*wiaj mnie"?
    Do tego jeszcze w tytule. No jak?!
    Niewkugwiazdkamnie, połamałabym sobie język. Na szczęście myśli przywołują mięsne słowa.

  • NancyAnna

    26 February 2010, 23:35

    wieeeelki podziw.
    po przeczytaniu czuję się - inaczej

  • kkasiulek162

    26 February 2010, 20:53

    hm, spodobał mi się Twój wiersz, zarówno treścią jak i formą,
    po prostu ludzie nie lubią słuchać za dużo słów, które im coś zarzucają, które mówią prawdę, które ich nauczają, bo przecież oni wiedzą najlepiej..
    mało kto lubi słuchać nauk, ja tak odbieram ten cytat, który też nie raz słyszę i który też mnie drażni, w ogóle taki słownik mnie drażni..;/