Menu
Gildia Pióra na Patronite

* * *

Nie pozbędziesz się serca
tylko dlatego
że jest na nim plama
uczyniona atramentem życia…

Nie wyprostujesz bruzd
stworzonych przez wiatr
wiejący w oczy
podcinający nogi
zmuszający do upadku…

Nie wybielisz sumienia
choć byś bardzo się starał
gładząc wciąż uwypuklające się blizny
wciąż przypominające
uczące pokory…

Nie zatrzymasz myśli
wciąż szalejących emocji
skłaniających
do refleksji
pobudzających fale
wylewających się uczuć…

Nie zatrzymasz czasu
nie zmienisz wydarzeń…
lecz w księdze życia
wciąż zapisywanej
możesz wciąż dążyć
by pozostać człowiekiem.

49 611 wyświetleń
440 tekstów
161 obserwujących
  • Inel

    31 March 2012, 13:56

    Piękny wiersz, uczący życia w prostych słowach. ;)
    Mistrzowskie operowanie polszczyzną, zwłaszcza w tej strofie:
    Nie wyprostujesz bruzd
    stworzonych przez wiatr
    wiejący w oczy
    podcinający nogi
    zmuszający do upadku…

    Pozdrawiam serdecznie i gratuluję - wiersz-perełka. ;)

  • słoneczniki

    23 March 2012, 20:08

    Dziękuję.
    Za odwiedziny również :)

  • marka

    23 March 2012, 19:52

    Mądre myśli zawiera ten wiersz.
    Pozdrawiam