Menu
Gildia Pióra na Patronite

Śmierć mówi o moim imieniu

Nie po tym jak się urodziłem mnie poznasz,
Ale po tym jak umarłem…

Choć wiele jest miejsc na Ziemi
Słońce dla każdego wschodzi jednakowo
Choć słyszymy tą samą muzykę
Każdy z nas czuje coś innego…

Mówimy innymi językami
Wierzymy w innych Bogów
Mamy inne marzenia
Ale ten sam cel

Chcemy trafić swym przesłaniem do ludzi
Chcemy śmierci będącej świadomym wyborem
Naszych śmiałych i odważnych urojeń
Czemu niektórzy czują się lepsi?

Przecież każdy oddycha tym samym powietrzem
A niebo jest tak samo błękitne dla wszystkich
Chodzimy po tej samej ziemi
W której zakopano kiedyś idee naszych przodków

Swoją śmiercią udowodnisz czy byłeś godny życia
Czy cię pokona, przestraszy złamie?
Czy wyjdziesz jej naprzeciw wzruszając ramionami
Z ironicznym uśmiechem na ustach

Nie moje życie powie ci kim jestem
Tylko to jak je zakończę
Śmierć mówi o moim imieniu…

6906 wyświetleń
146 tekstów
8 obserwujących
  • motylek96

    30 June 2010, 15:04

    "Nie po tym jak się urodziłem mnie poznasz,
    Ale po tym jak umarłem…"

    Jak przez życie przejdziemy tak nas zapamietają

    Do zeszytu zabieram:)

  • Paticzek_84

    30 June 2010, 14:59

    "Swoją śmiercią udowodnisz czy byłeś godny życia"- rewelacyjne słowa! Żyć tak, by móc godnie umrzeć...
    Świetny wiersz!