Menu
Gildia Pióra na Patronite

(Nie)miłość

Nie mów mi
że kochasz

powiedz
że chcesz zrozumieć
moją rzeczywistość
że chcesz być
i żebym była ja

powiedz dlaczego
chcesz kończyć przy mnie dzień
dlaczego świat
chcesz rozkolorować
i dać mi
bukiet zachodzącego słońca

powiedz mi wszystko
że zjadłeś dobry obiad
że pies Ci uciekł na spacerze
by zabawiać się w chowanego
z wiatrem
że rozlałeś sok na ubranie
na ulubioną koszulę

powiedz
że zostaniesz
choć czasem uciekam sobie samej z objęć
że będziesz blisko
i podsuniesz mi notatnik

ale nie mów proszę że kochasz
to często znaczy
niezbyt wiele

10 099 wyświetleń
73 teksty
9 obserwujących
  • 6 June 2020, 13:10

    Ludzie zamiast pielęgnować, wolą ją uprawiać...
    Może dlatego jej imię stało się pospolitym pustosłowem?...
    Pozdrawiam. :)

  • onejka

    6 June 2020, 07:21

    „powiedz dlaczego
    chcesz kończyć przy mnie dzień
    świat
    rozkolorować
    i dlaczego dajesz mi
    bukiet zachodzącego słońca„

    Piękny wiersz z e świetną puentą Jednak zbyt wiele „ dlaczego” wg mnie trochę go pomniejsza. Zostawiam propozycję. Ale wiersz jest Twój.

  • Papużka

    6 June 2020, 07:12

    ... bardzo osobliwy - takie wiersze, to sama przyjemność.