Menu
Gildia Pióra na Patronite

Czytelnictwo

Napisałaś trzysta stron wierszy
I to w twardej oprawie,
W znanym wydawnictwie,
I na tej podstawie chcesz,
Żebyśmy cię czytali, podziwiali,
Lub chociaż kupili i odnieśli się.

A my widzisz siedzimy z sąsiadem
I pijemy wódkę,
A to znaczy, że nie wydamy na książkę
Równowartości dwóch lub trzech
Butelek czystej wódki!

Zresztą twoje wiersze niczym pewnie
Wobec historii Józka,
Co to szedł z flaszką z meliny,
Wpadł w zaspę, zejszczał się
I jeden pług śnieżny go przykrył śniegiem ,
A drugi odkopał i kupa śmiechu z tego.

Poezji trzeba tutaj oddać,
Że faktycznie niebo było
Tamtej nocy gwiaździste.

297 751 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!