Menu
Gildia Pióra na Patronite

Bezcenne sekundy

Na krawędzi nocy i dnia...
Gdy dzień zaczyna już swój rytm...
Do parku który tak znam,
Uchylone żelazne drzwi…
Po drodze w mej codzienności,
Za progiem stalowej bramy...
Szukam zapachu tego wiersza
Co zmysły w duszy go zachowały...
I z mrokiem ukrytym w alejkach
Majaczą znajome kształty…
I szumią niepokojone drzewa
Zdziwieniem, że ktoś , je zobaczył…
A one już takie nagie,
Gałęzie nie sięgną do ziemi...
Tam leży zgubione ubranie
Barwione barwami jesieni…
Pachnące lekkim wietrzykiem…
Wilgocią przed wschodem słońca…
I jeszcze takim zapachem…
Co czule w dusze się wtrąca…
Szumi jeszcze fontanna...
Jakąś miłosną piosenkę...
Może natchniona czułością
Za dnia widzianym płomieniem…
Stoi drewniana ławka…
Ostygła w tych chłodach nocy,
Pamięta wciąż czułe słowa...
Gorących serc w miłosnej władzy…
Ta magia mrocznego wciąż parku
Krąży ciągle w pamięci...
A życie wraz z dniem już pędzi
I dudni biegnąc do celu ...
I dnia następnego doznania...
Znów na krawędzi dnia z nocą
Pragnie namiętnego spotkania…

I.A.Sz. 24.10.2013

19 410 wyświetleń
295 tekstów
23 obserwujących
  • I.Anna

    30 October 2013, 07:29

    Pozdrawiam i dziękuję za opinię

  • M44G

    29 October 2013, 11:25

    Bardzo ładny kolorowy obraz namalowany słowami białego wiersza.

  • Adnachiel

    29 October 2013, 10:23

    Niezwykle urokliwy i magiczny wiersz.

  • 28 October 2013, 18:28

    Bardzo ładne,
    ale żeby nie było tak smutno, a wręcz ponurasto, to wrzucę Ci taką polską podróbę
    "Trzęsącego się Stefka" :P
    http://www.youtube.com/watch?v=dJY8yJaejHI
    Miłego podwieczorku. :)

    Video dJY8yJaejHI
  • misiek45

    24 October 2013, 15:53

    Patrzyłam Twoimi słowami wiersza na park i dostrzegłam pośród barw jesieni smutek lub tęsknotę za czymś co odeszło ,a tak bardzo chciałoby się odnaleźc chocby ślad?..piękny wiersz Iwonko-pozdrawiam serdecznie:)

  • I.Anna

    24 October 2013, 12:16

    Aga dziękuje za takie ciepłe słowa i za uznanie , uroczego dnia Ci życzę.
    Adamie milo mi widzieć i Twój ślad.
    Pozdrawiam Was pięknie...

  • agniecha1383

    24 October 2013, 09:53

    Wspaniały...obrazowy jest i uczucie tęsknoty i podziw dla piękna jakie niesie wraz z sobą jesienna aura.
    ślicznie napisałaś... pozdrawiam:)