Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

słowa mają najdalej do języka

najbardziej nie potrzeba
tego całego posiadania

obszywania pustych wnętrz
ładnie nazwaną ścianą

lepiej tam kogoś wsadzić
zamiast dłoni
podać gorącą herbatę
- a kubki mogą pozostać chłodne i bezbarwne

witać się tym spędzonym
nie patrząc która to już godzina
i dla czyich oczu
chciałbyś pozbawić się wzroku

bo najlepszy czas
nie ma pojęcia
ile w nim było by straconego liczenia

i nigdy nie jest za późno
by się tak już robiło

ale muszę mieć
to błędne koło
w poprawnych genach zapisane

więcej poharatać na mniej

rozgrzebać jak własną ciasność
spod samotnej kołdry

na wpół bezużytecznej
wystającej zza łóżka

tak jakby przy podłodze
próbowała daremnie zlizać
ciepły cień chłodnego człowieka

najłatwiej kłamać
gdy nie zna się prawdy
najszybciej podążać
mniej tam - bardziej z powrotem

dzień za dniem
nie zaglądać już w okno

zmieszać w oku trochę słońca
tak by skóra pozostała blada
wyjść z tym do ludzi
i o białych rumieńcach rozmawiać

a na pożegnanie
coś jeszcze
że usta otwarte w cudzysłów
są niby najbardziej w nas dopowiedziane

14 257 wyświetleń
276 tekstów
32 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!