Menu
Gildia Pióra na Patronite

Dom (na faktach)

Na dom ten z kamienia
Składała się cała rodzina
Ojciec matka ciocia
I babcia Gienia

Po latach
Jakoś tak się złożyło
Że ich potomek Tomek
Za długi oddał domek

76 521 wyświetleń
1012 tekstów
16 obserwujących
  • RozaR

    22 May 2018, 06:59

    Matka uległa charyzmie syna ,który prócz silnego głosu nie posiadał za wiele zalet.
    Miał na nią wpływ. Warto zwrócić uwagę że stojący na rogach ulic pijaczkowie miewają dar mowy oraz przekonywania - co prawdopodobnie jest powodem ich upadku. Gdy zbyt lekko przychodzi - to szkodzi :-)

  • 22 May 2018, 05:23

    nie bardzo rozumiem, ...jakie znaczenie w tej calej opowieści ma silny głos syna

  • RozaR

    21 May 2018, 22:27

    Babcia - zabierała swym dzieciom pensję i wkładała do woreczków - każdy miał swój. Wydawała im gdy czegoś potrzebowali np. butów - oczywiście bez zbytków . Z tych pieniędzy został pobudowany dość posażny dom. Odziedziczyła go o dziwo córka która wyszła za człowieka ( z nakazu) niezbyt mądrego z całym inwentarzem ułomności jaki niesie ze sobą brak rozumu i pokory. Z tego związku urodziło się dwoje dzieci. Córka zginęła w wypadku ( dziwna sprawa) a syn pełen ułomności lecz obdarzony silnym głosem namówił uległą mu matkę by zaciągać co raz to nowe kredyty ( taka była wówczas medialna nagonka ) no i stracili dom . Teraz po śmietnikach puszki zbierają . ... Sumując - geny są niezwykle ważne :-)

  • .Rodia

    21 May 2018, 21:46

    tomaszek z noce i dnie

  • 21 May 2018, 04:54

    nie znam ludzi...ale żeby rodzinne dziedzictwo tak sprzeniewierzyć i zaprzepaścić. Zgroza

  • RozaR

    20 May 2018, 16:01

    Imiona prawdziwe