Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pod osłoną nocy...

Nad moim ogrodem złoty księżyc zawisł.
Z podziwem patrzył na zielone trawy.
Zatrzymał wzrok na tafli wody w stawie
a potem na... grubych liściach agawy.

Spojrzał na krzewy ciężkie od owoców
porzeczki , aronię i... agrest zielony.
Niedojrzałe spady ze starej jabłonki
zgiętej od ciężaru... rozległej korony.

Zachwycał zapachem maciejki pod oknem
ozdobnym tytoniem, niecierpek,szarłatem.
Nad liśćmi paproci w gęstwinie pod płotem
i nad... powojnika fioletowym kwiatem.

I choć Jego blask pięknie im przyświecał
smutek Go ogarnął. Słońcu pozazdrościł.
Bo słonko co ranek mnie odwiedzać mogło
a On? Tylko nocą w mym ogrodzie gościł.

55 170 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!