Menu
Gildia Pióra na Patronite

Z Ruskiej górki

Na stalowej konstrukcji krzyża
powleczonej rdzą
wisi zmartwiony Jezus

Ma ten sam wyraz twarzy
co wczoraj
rok temu
i za tydzień

Patrzy na ruchliwą ulicę
w epidemii wyludnioną
jest solidnie osadzony
nawet wiatr nim nie kołysze

Ostatnio ludzie
choć jesień
nie stawiają mu zniczy
dla otuchy
patrzy z tym samym wyrazem twarzy
dziś przejeżdża obok
na wózku inwalidzkim
sex instruktor
w znoszonej marynarce

128 106 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!