Menu
Gildia Pióra na Patronite

Myślę, więc chyba jestem

Myśli się rodzą, kłębią, wirują,
dręczą, cisną, męczą, kotłują.
Myśl jak myzyka, nie zna granic,
może rozbawić lub serce ranić.
Myśli się myślą bez ustanku
w nocy, wieczorem i o poranku.
Kierują dobrem, kierują złem,
są szczęścia lub tragedii tłem.
Mogą budować, być przewodnie,
filozoficzne, tajne, swobodne.
A jak się rodzą, jak się myślą?
Skąd się biorą zanim się wyślą?
Głodnemu zawsze chleb na myśli
- wiadomo o co chodzi w myśli.
O niebieskich myśleć można migdałach
lub tonąć w myślach i tworzyć dramat.
W myślach można krzywdzić, podziwiać,
upajać pięknem, rozkochiwać.
Myśl czasem zawstydza, czasem peszy,
kusi człowieka, a ten przez nią grzeszy.
Myśli bez przerwy są aktywne.
Najlepsze myśli, to te pozytywne.
Przynoszą ulgę, nadzieję dają,
życiu piękniejsze karty rozdają.
Odrzućmy więc wszystkie myśli ponure,
bo z nimi zawsze będzie pod górę.
Aby nie było tych złych aż tyle,
pozwólmy działać w nich wyższej siłę.

57 054 wyświetlenia
468 tekstów
17 obserwujących
  • kuloodporna

    20 October 2020, 19:28

    Nic proste nie jest na tym świecie ....eh życie okrutne bywa ale też i piękne....a myśli rozczochrane ......ponure czy pogodne z nich wiersze składamy i tak tu je wrzucamy.........:)

    od Anna S., Blanca87, Kasandra48
  • kuloodporna

    20 October 2020, 18:47

    👍.....myśli ponure odrzucamy ale czasem wracają kaskadami.....wtedy bardzo się staramy , żeby dać im prztyczka w nos idźcie sobie sio ...sioo