Menu
Gildia Pióra na Patronite

Mój Drogi

Myślałeś kiedyś Mój Drogi,
że w życiu pod same nogi
kłody rzucać Ci będą,
aż w końcu nazwą Cię „mendą”
i porzucą na jakimś rozstaju
lub może w opuszczonym gaju
będziesz tkwić samotnie...
Marząc, by żyć godnie?

A może wśród miejskiej dziczy,
gdzie małe dziecko krzyczy
i tłum pędzi nieprzerwanie,
a ludzie nie mają czasu na śniadanie...
Tam gdzie pieniądz rządzi człowiekiem,
a mądrość nie przychodzi z wiekiem,
żyć przyjdzie Ci Mój Drogi,
mimo wielkiej przestrogi...

Być może samotne już wiedziesz życie
i chociaż się nie przyznajesz...
Marzysz sobie skrycie,
że gdzieś tam na tym rozstaju...
Lub w opuszczonym gaju!
Czekasz na jakąś iskierkę...
Nadziei choćby kropelkę...

146 950 wyświetleń
1738 tekstów
256 obserwujących
  • 26 May 2010, 11:43

    ...po to są marzenia. By marzyć. Czekać. Realizować.

  • 26 May 2010, 11:39

    Ah...
    Dzięki :))

  • ReckonerOfTime

    26 May 2010, 11:34

    Tak, czekam właśnie na tą ostatnią kropelkę nadziei... ;)
    Bardzo ładny wiersz Kasiu;)

  • 26 May 2010, 11:21

    ...dziękuję.

    :)

  • Piłkareczka*

    26 May 2010, 07:23

    Dobry :)

  • 25 May 2010, 22:14

    Kasiu, piękny wiersz. Bardzo łądne rymy, genialny koniec. Wszystko poukładane, jak należy.