Menu
Gildia Pióra na Patronite

Twórcza vena

Można pisać o miłości sentymentalnie, romantycznie.
Można pisać poematy, spontaniczność nie zna granic.
Gdy świeci słońce i jest wiosna razem z nami kolorowa.
Jak paleta nad głowami fruwają barwne motyle.

Cały świat wydaje się wtedy taki doskonały!
Radosny świergot ptasi przenosi w inny wymiar.
W sercu gra i tańczy maj zwany rajem.
Można pisać wiersze pospolite,
co nie u wszystkich treścią wzbudza zainteresowanie.

Można ubrać treść własnego żywota,
w słowa prozy jeżeli tylko ma się na to ochotę.
Z talentem i twórczą veną rodzi się człowiek.
Veny twórczej nie wynosi się ze szkoły.
Pisanie poezji głęboko drzemie w literacie.

Nikt nie jest w stanie odebrać twórczej veny
i talentu ,choć by imał się notorycznie plagiatu.
Wcześniej czy później na jaw to wyjdzie.
Literat, poeta pozostanie prawdziwym artystą.

93 740 wyświetleń
900 tekstów
21 obserwujących
  • Irracja

    25 January 2023, 19:46

    Mówisz, poezja to myśli cierpienie.
    Lecz to nie prawda.
    Twoją opinię dziś odmienię.
    Bo poezja to zwykła wiedza.
    Na której drodze
    W świat jest Euterpe miedza.
    Wiedzę zdobyć, nic trudnego,
    Kryje się w szkole,
    I wśród życia, w koło, całego.
    Znajdziesz ją w kinie i bibliotece.
    Znajdziesz tak prosto,
    Po całym szukając świecie.

    • Victoria Angel

      25 January 2023, 19:49

      Twój wiersz też piękny i prawdziwy. :-))) Bardzo dziękuję za odwiedziny Wszystkim. :-))) Pozdrawiam i zapraszam na jutro. :-)))