Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zrymowane przy kazanko

Możesz pisać ale nie pisz prawdy
nie dotykaj ambicji sąsiada
nie cudzołóż słowem
nie wtrącaj się w złodziei przekręty
nie prowokuj wygórowanej
choćby nawet i dla pozoru
powiesiła białą flagę
trzymaj pióro na wodzy
nie ulegaj prawom lustracji
uniżenie kłaniaj się sensacji
choćby i była ocenzurowana
powtarzaj fałszywe świadectwo
byle jak najwięcej
nawazelinowanym prominentom
aby postkomunistyczna kasta

mogła sobie poswawolić
tym samym
pełnią rozpasanej pogardy
dla cienkiego Bola
który w życiu na tym samym wyparciu
czasowego wymiaru
nie potrafi się nigdy ustawić
jednocześnie na dziesięciu etatach
tak jak to robi oj gdybym gdybym mógł
to i na dwudziestu siedmiu
wy cielony złodziej

25 554 wyświetlenia
697 tekstów
16 obserwujących
  • 23 July 2017, 09:42

    Jak to ? przecież ja nie nocna marka
    sorry Elu chyba się zagalopowałam
    to nie do Ciebie :)
    racja
    Pozdrawiam :)

  • Naja

    23 July 2017, 09:40

    Hipokryzjo wszechobecna...:-)

  • 23 July 2017, 09:16

    ja jestem ranny ptaszek :)

  • Irracja

    23 July 2017, 07:22

    ... dziś niedziela, więc irracjonalnie... jestem w pracy...
    ... a Ty czemu nie śpisz?...

    '-)

  • 23 July 2017, 05:49

    nie możesz spać irracjonalny:)

  • Irracja

    23 July 2017, 05:46