Menu
Gildia Pióra na Patronite

Jad nienawiści

mówią
że woda drąży kamień
widziałem
posadzki kościołów
wydeptane milionami stóp
czemu
jad nienawiści
drąży
serca ludzkie
wszak nie są z kamienia
twardnieją
zamieniają się
w nieczuły kamień
dlaczego
przecież
byli kiedyś
małymi dziećmi
śmiali się
płakali
kochali
w piaskownicy
zamki budowali
jad nienawiści
przemienił serca
to już nie ludzie
bo człowiek
ma serce
dla
drugiego człowieka

***
Dział: Rozważania
***
Zbigniew Małecki

20 857 wyświetleń
266 tekstów
1 obserwujący
  • Cris

    26 July 2016, 06:20

    a wstrętem jest jak proszą prawie na kolanach i składają przyrzeczenia, spełniasz prośby, a okazuję się, że złamali dane słowo i czują się z tego dumni...

    dobry wiersz.