Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Zagadkowe lato

Teksty z obrazami - Zagadkowe lato - exsilentio
Zagadkowe lato - exsilentio

Mimo burz, podtopień i strat
Lato bogate było w kwiaty, motyle i bąki,
Bo taki już dziwny jest ten świat,
Że zawsze skrywa coś po drugiej stronie łąki.

Zwykle nie widzi się tego, co za widnokręgiem,
Nim nie wstanie się z dywanu trawy.
Ja jestem właśnie takim człowiekiem,
Że każdego szelestu jestem ciekawy.

Dlatego dziś, choć mrok już zaszył błękity,
Czując aromat z wieczornymi mgłami,
Wstaję, choć cały w błocie, nieumyty,
I idę na spotkanie z nowymi nadziejami.

Czy to Łubianka, czy mityczny Bagdad,
Odpowiedzą kroki po śliskiej ziemi.
Wciąż jednak wierzę, że dobry mag da
Czar wystarczający, by los odmienić.

Quid Quidem

42 082 wyświetlenia
584 teksty
6 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!