Menu
Gildia Pióra na Patronite

Projekt "14 pojęć" 2. Miłość

Miłość jest głazem jak obłok na błękicie,
wielkim ciężarem lotnym jak sokół,
ziemią po której kroczy życie,
słońcem rozkwitłym łzą w oku.
Miłość to gwiazda neutronowa,
co przyciąganiem rozrywa stare światy,
to kącik szyi, w który szloch chowasz
i palce stęsknione, splecione w kraty.
Miłość to magik, w kosmicznie czarnym fraku,
z pustej przestrzeni zimnej jak sen śmierci
wyciąga dwie planety i w jedną je złożył,
by w blasków pełnym po brzegi diamencie
troskliwie ukryć szept Woli Bożej.
To tarcza odporna na cios każdego miecza
i miecz tnący wszystkich tarcz skorupy.
Jest haustem spragnionym powietrza,
lekiem na owoc przepysznie zatruty...
A dla mnie, od Teraz po ostatnie Potem,
jest stalowo twardą, delikatną Tobą,
lśniącym ogniście w ciemności złotem,
w pustynnej lawie zimną życia wodą.
Miłości nie ma, kiedy chcesz i gdy zażądasz,
nie wykryjesz jej na żadnych przyrządach,
nie zwabisz smakołykiem i wężem pieszczoty.
Jest wtedy, kiedy Ja to My a My to Ty -
kłąb barw i cierni na rozmytych drogach
zmieniony w obraz i miejsce dla Boga.

42 078 wyświetleń
583 teksty
6 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!