Menu
Gildia Pióra na Patronite

Moja tęsknota

Mijja dzień za dniem,
kartki z kalendarza
spadają
jak liście z drzew jesienną porą.

Gdzieś w kącie siedzi kot
wpatrując się
w widzialną przez siebie przestrzeń.

Wyprężył dumnie grzbiet,
i łasząc sie,
delikatnie
wskoczył na kolana
przytulając roztargnioną duszę,

jak by wiedział że coś wniej krzyczy,
próbuje się uwolnić.

Noc roztacza swój urok

Ja i kot
wpatrzeni w złotą tarczę księżyca,
wtopieni w ciszę,
nasłuchujemy dźwięków,

Samotność podaje swoją dłoń,
wiatr rozsypuje nutki.

Usiadłam przy pianinie,
zaczarowne klawisze
zaczęły wydobywać dźwięki
z mej duszy.

A każda spadająca łza
malowała znaki na pięciolini.

Witaj moja tęsknoto
pani w czarnej sukni.

Sowymi oczyma
prześwietlasz moją duszę.
Odejć.precz
z mojego ramienia.

Niech pochłonie cię muzyka
niech zabierze cię poezja
i zostań tam
już
na zawsze.

27 428 wyświetleń
180 tekstów
11 obserwujących
  • Władysław Andrzej

    7 September 2012, 12:53

    Zaczarowane klawisze , słyszę tą muzykę niesie tony tęsknoty

  • aloya

    6 September 2012, 21:07

    Dziękuję wszystkim serdecznie a tobie Agnieszko z wspaniałą piosenkę:))

  • misiek45

    6 September 2012, 13:09

    W serduszku jesień zaczęła gościc więc mam dla Ciebie piosenkę -miłego dnia
    http://www.youtube.com/watch?v=CNP672a25CU

    Video CNP672a25CU
  • czarna mamba

    6 September 2012, 12:51

    no wlasnie wszedzie wylazi tesknota i smutek:) nieuchronnie idzie jesien:(

  • Changel

    6 September 2012, 11:33

    Bardzo wymowny wiersz. Podoba mi się. Pozdrawiam :)

  • agniecha1383

    6 September 2012, 11:25

    Czy to pogoda wprawia nas w takie nastroje?:)Nostalgiczne i pełne jakiegoś żalu co przylgnęło do duszy i ciężko oderwać...śliczny wiersz...i kotu się udzieliło:)pozdrawiam

  • R.A.K.

    6 September 2012, 11:24

    Widzę że większość dopadła dziś jesienna nostalgia... ale jakże piękne wersy przez to powstają... nostalgia minie a te słowa pozostaną na wieki....
    Piękny wiersz!

    Pozdrawiam :)