Menu
Gildia Pióra na Patronite

Miód na serce

Mijają lat pełne miodu
Dookoła oczu ślady kurze
Podziwiam od zachodu do wschodu
Twoje śpiące oczy duże

Zamknięte na moje wady
Gesty na nic niewskazujące
Ramiona, co wszystkiemu dadzą rady
Spojrzenie wszystko rozumiejące

Splątane charaktery i dłonie
Ego bez pychy czy dumy
Jesteś i za niczym już nie gonię
Dwoje znaczy więcej niż tłumy

Ceruję, łatam i zszywam
To, co bledsze pudruje
Jestem, a nie bywam
Naprawiam, nie kupuję

12 280 wyświetleń
121 tekstów
12 obserwujących
  • RozaR

    12 December 2022, 19:55

    Piękny wiersz - przekaz mądry i jakby nie na czasie .
    Daj nam chłopom dobry Boże takie żony .
    Dosłownie mamy plagę rozstań , rozwodów i cichych małżeństw - z tych przypadków które znam,- zazwyczaj kobiecie wybuchło ego bo zarabia i nic już nie musi. No i przykro powiedzieć, ma taka wybiórczą pamięć bo tego co było i jak było zupełnie nie pamięta - no i nie ma elementarnej wdzięczności. To tak w uogólnieniu :-)

    • Naja

      12 December 2022, 23:46

      Dodałabym jeszcze, że często spotyka się z chłodem obutym w rozdeptane papucie, operujące pilotem... Wiele, wiele jeszcze przyczyn - dużych i małych...

    • solus.amor

      13 December 2022, 14:25

      Właściwie to jest prawda, że kobieta nic nie musi tylko może.
      Bardzo dziękuję za opinię na temat wiersza, ale opinie na temat rozwodów i rozstań mam zdecydowanie inną. :)

      od Naja
    • RozaR

      13 December 2022, 22:33

      Oczywiście są różne przyczyny rozwodów i zapewne co przypadek to osobna historia. Jednak mamy pewne tendencje -jak budzenie się świadomości oraz wartości życia ,które zostało nam dane jednorazowo. Tylko że kobieta jest w naszej ocenie promowana, uniewinniana i na wszelakie sposoby tłumaczona. Inaczej obecnie oceniamy odejście mężczyzny a inaczej kobiety. Z mojego doświadczenia wiem że kobiety są na wyciągniecie ręki dla w miarę atrakcyjnego mężczyzny . Ja nie mam problemów - jednak widzę ten ogrom tragedii i słyszę zgrzyt zębów męża lub porzuconego partnera. Kiedyś kobieta była w innym miejscu - teraz z niego spadła . Ale to tylko moja perspektywa .

  • Anna S.

    12 December 2022, 19:24

    Cudowność, superhipermegafajnie!