Menu
Gildia Pióra na Patronite

Paluszki solone bez popicia

Mieszkam na zadupiu
małego miasta
gdzie czasem
ktoś poezją splunie
i nastaje cisza
spleciona z mżawki
jak zwiewny jedwab

Umalowałaś dla mnie niebo
słodkim różem policzków
biciem miejskiego zegara
czerwone odcisnęłaś usta
na moim karku

Poezję kleimy z gliny
wyrobionej w pośpiechu
stosunku
bez majtek
ściąganych melancholią

A teraz brudy
pierzemy w studni
zaparowanej bełkoczącą wodą.

128 107 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • sprajtka

    3 August 2011, 09:32

    Znam takie kiczowate miejsca, gdzie mieszkają wspaniali ludzie...i wspaniałe, gdzie kiczowaci..."Zadupie" ma kazdy z nas, tylko czasem brak kasy i na popitkę i na paluszki...tylko soli pod dostatkiem, gdy łzy płyną...

  • awatar

    1 August 2011, 14:02

    Ach te uparte deszcze rodzą melancholii poezje
    tęsknoty za świerszczem, pozdrawiam

  • 1 August 2011, 12:34

    Będzie mi brakować Twoich wierszy.

  • 1 August 2011, 12:21

    Podoba mi się to miasto... i paluszki słone..też dobrze smakują.. ;) :)

    Pozdrawiam ciepło :))

  • ....ktoś....

    1 August 2011, 12:08

    O moje miasto, i nawet pod pogodę pasuje
    Pozdrawiam ciepło

  • marka

    1 August 2011, 12:06

    Masz rację Asiu, tak to u nas jest.
    Trafnie to Podsumowałaś małą miniaturką.