Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

"Rak" 2014

Mam raka duszy - zaawansowany.
Żywcem chce mnie zdusić,
Zatracić w otchłani,
W nie smaku bycia,
Gorycz bytowania.

Straciłam cenne pięć lat życia.
Zmarnowałam rok w nieśmiałości.
Zagubiłam cztery lata intelektu.
Co ja uczyniłam?
Tępa, głupia!

Mam dziesięć lat - Nie wierzę.
Ha ha jestem smarkula!
Nie, nie jestem.
Mam dwadzieścia lat,
Dwadzieścia mankamentów.

Co dzień przyglądam się sobie...
Mały pączek, mała zołza.
Czemu taka ohydna, stara?
Nie, nie jestem.
Nieprawda!

Ciało młode bez żadnej skazy...
Zmarszczki niewidoczne.
A czuje się staro... Ty też?
Tak schorowana, cierpiąca.
Zaniedbana!

Bestia wypuściła Judaszów.
Całują mnie po policzkach a w sercu
Zawiść, plan zniszczenia, zła ambicja.
Zaufałam.
Łatwowierna smarkula.
Niedojrzała!

Skosztowałam niespełnienia...
Za wszelką cenę,
Bywam tu, tkwiłam tam...
Dojrzałam.
Mam już siedemdziesiąt lat.
Długo jestem na tej ziemi? Prawda?

Boże! Wnętrze nie chce goić się.
Okradają strzępki mojej duszy.
Zabierają to co moje!
Złodzieje! Szydercy! Kłamcy!
Zbrodniarze dusz.

Dusza rozdzielana w pół,
Jedna ciągnie ku złemu,
Druga chce coś więcej...
Bowiem w tej drugiej
Wiele dobra jest.
Troskliwa. Pokutna.

Gorąca lub zimna? A Ty?
Jestem szara - smętna - letnia.
Obojętność jest zatraceniem.
Mam się palić całą wieczność?
Nie ugaszę tego płomienia.

Boże! Światłość miała być we mnie.
Niech wyjdą jadowite pająki ze mnie!
Uklęknę, pomodlę się...
Boże, ulecz mnie! Ulecz mnie!

~ Teraz już wszystko wiem...
To nie rak duszy - To one!
Demony - Nasze złe duchy.
Wśród nas współżyjące....

933 wyświetlenia
5 tekstów
24 obserwujących
  • Ellander

    16 March 2021, 23:00

    Zatrzymałbym się tu o północy, przyniósł kawę. Pomilczał.

  • Infinite Gentleman Night

    13 February 2021, 11:46

    smutne ,życiowe i bardzo głębokie ... od nas samych zależy ile demonów zawładnie naszą duszą .

  • SamotnaDusza

    10 February 2021, 08:35

    Może wystarczy te demony zaprząc do roboty, okiełznać i jest to możliwe. Mam doświadczenie z "demonami" całkiem potulne zwierzaki, ale wygłodniałe haha pozdrawiam, poważnie da radę ogarnąć, trzeba być nieugiętym.

  • kati75

    29 December 2020, 19:08

    Przygnębiający obraz, demony?To lęk on nas paraliżuje,sprawia,że boimy się wychylić spoza ram swojego strachu.Wystarczy się otworzyć...tak niewiele trzeba