Menu
Gildia Pióra na Patronite

Prosto do piekła

Ludzka dusza zło całe życie za sobą wlekła,
Już od początku szaty czarne przyoblekła,
Do niegodziwości i zawiści się uciekła,
Dobre serca znalazła i w piekielnym swym ogniu upiekła,
Gdy dobro zobaczyła nawet się nie zlękła,
Nadal pozostała wściekła,
Lecz wtedy miłość zobaczyła i zamilkła,
Na kolana oba przyklękła i mocno zmiękła,
Bo tak oto miłość sprawiedliwość przyniosła i rzekła:
Taka łagodna, stała się upiorna i cała złem ociekła,
Teraz bez znaczenia czy wszystkiego zła byś się zrzekła,
Czynów okrutnych się wyrzekła,
Ponieważ i tak za to wszystko trafisz prosto do piekła.

Paweł B.

54 wyświetlenia
3 teksty
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!