Menu
Gildia Pióra na Patronite

KTO POKOCHA JESIEŃ

Kto pokocha panią Jesień
w złote kłosy ubraną
co czerwone liście niesie
i brązowe kasztany?

Panią z podgrzybka zapachem
i twarzą deszczem zapłakaną
z kaloszem w błotnej kałuży
i głuchymi pomrukami burzy?

Kto przytuli tę damę smutną
drżącą wiatrem przejmującym
z bukietem żółtych chryzantem
przeplecionym ostem kłującym?

Tęskniącą za łabędzi powrotem
i milknącym bocianów klekotem
z pełnym, owoców, ogrodem
chlebem, pachnącym miodem?

Kto przyjmie, w mglistej koszuli
ucałuje oczy tęczą znaczone
w pszeniczne warkocze się wtuli
dojrzałą dłonią plecione?

Jesień rumieńcem jabłek zdobioną
z opadającym winnym gronem
czerwoną jarzębiną obwieszoną
i wiankiem borowików suszonych?

Kto pokocha...mnie Jesień?

18 439 wyświetleń
166 tekstów
7 obserwujących
  • dana1596

    5 July 2014, 18:25

    uwielbiam to pomiędzy latem i jesienią, wyraziste kolory, czerwienie, grzyby i jeżyny...:), też można jeszcze w bikini:P
    a eleganckim można być latem, nawet na plaży, Grzesiu, wszystko zależy od smaku i gustu

  • RozaR

    5 July 2014, 10:47

    Jesień to ma ulubiona pora roku. Zbiory ,chłody, barwy - a ludzie jak są bardziej ubrani to jacyś elegantsi.

  • dana1596

    5 July 2014, 01:00

    :D wiem, lato dopiero się zaczyna...ale ja grzybową robiłam, stąd wierszydło
    Dzięki kochane, pięknych snów zyczę

  • krysta

    5 July 2014, 00:56

    Ja kocham jesień , ale jeszcze za wcześnie :))
    Dobrej nocy :)

  • RoxyRox

    5 July 2014, 00:54

    Ależ ja kocham jesień Danusiu ;)