Menu
Gildia Pióra na Patronite

Вінниця/Winnica

kobieta jest Matką
ma dziecięce rysy twarzy na
rękach: obmywa dłonie z krwi
woda obija się powoli
o ścianki naczynia

woda ma kolor ze starego proroctwa
o końcu świata
ale Morze
rozstępuje się

kobieta obmywa piersi
z dziecięcych ust
jak wypaloną ziemię

spływa do brzucha jałowa
manna - przeciekają przez palce
martwe nasiona - i złote pole jak dym

ale Morze
rozstępuje się

kobieta czesze włosy
wyrywa je garściami
z głowy: między nimi miękka tkanka
i fragment metalu
płynna kość
białko oczu i mózg
za szwem

ale Morze
rozstępuje się

28 890 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!