Menu
Gildia Pióra na Patronite

"Wykonało się"

Klęczysz w Ogrójcu ludzko strwożony, Po twarzy ścieka pot zakrwawiony
Do Ojca wznosisz drżące ramiona
Dziś się dokona!

Wita Cię Judasz krzywym spojrzeniem, Za nim kohorta w zbrojnym odzieniu
Przyjmujesz zdrajcy mdły pocałunek
Szatański werbunek

Stoisz wśród „swoich” jak zbój związany, Za „złą odpowiedź” spoliczkowany
Piotr na dziedzińcu kłamie jak z nut
Szatan go zwiódł

Sąd przed Piłatem – pyta „kim jesteś?”, Mówisz o „prawdzie” i o „królestwie”
Gdy nie znajduje W Tobie nic z winy
Szatan: z Cezara kpiny!

Namiestnik jednak chce Cię ratować, Idzie do tłumu by negocjować
Gdy propozycję swoją ogłasza
Szatan: Daj Barabasza!

Władzą się chełpi próżny Rzymianin, Choć w prawie biegły – jednak poganin
Odwaga jego pryska jak mysz
Szatan do tłumu: Na krzyż!

Lecz najpierw muszą Cię ubiczować, Cierniowym wieńcem skroń koronować
„Oto jest Człowiek!” – Piłat wskazuje
Szatan w twarz pluje

Już przesądzony Jezu Twój los, Życie w Twym ciele wątłe jak kłos
Przygniata drzewo a ból przenika
Szatan gdzieś znika

Nadchodzi pierwszy objaw męczeństwa, Ciało odmawia Ci posłuszeństwa
Gdy Weronika chustą twarz chłodzi
Ulga przychodzi

Płaczą niewiasty nad Twoim losem, Tłum się przepycha, padasz pod ciosem
Na chwilę tylko Szymon ból koi
Szatan się boi

Pniesz się pod górę na swą Golgotę, Tam skończą kaci swoją robotę
Jesteś na miejscu siły już brak
Padasz na wznak

Zdejmują z Ciebie szatę zbroczoną, Stawiają dłuższy drzewiec pionowo
Tępymi gwoźdźmi tną Twoją skórę
Wciągają z belką na górę

Tłum wokół krzyża ciągle się złości, Żołdacy grają o szatę w kości
„I.N.R.I.” Twej winy napis widnieje
Szatan truchleje

Mija na krzyżu kolejna godzina, Dajesz swej matce nowego syna
Łotr który wisi tuż po sąsiedzku
Prosi Cię szczerze – jak dziecko

„Pragnę” szepczesz przed końcem życia, Dają Ci ocet w gąbce do picia
Wołasz do Ojca, z żalem w swym głosie
„Wykonało się”

Na Twe konanie świat drgnął w posadach, Tłum jęczy w strachu „biada nam, biada!”
Zasłona przybytku rozdarta została
Ciemność nastała

Lecz choć Twe ciało Jezu zabite, Niebo przed ludźmi będzie odkryte
Bóg się z miłością do nas nie kryje
Szatan gdzieś wyje.

Wielkanoc 2013
(do obrazu Mariusza Lewandowskiego)

28 113 wyświetleń
253 teksty
34 obserwujących
  • Odys syn Laertesa

    4 April 2015, 21:42

    Pozdrawiam świątecznie obie Panie życząc wielu łask Bożych

  • Eneida

    4 April 2015, 08:50

    Pięknie oddany tragizm sytuacji.
    Pozdrawiam Odysa świątecznie.

  • nicola-57

    3 April 2015, 15:59

    Odys za wiersz ten dzięki szczególne i niech uroczyste milczenie je dopełni...,
    w Wielki Piątek A.D. 2015 - nicola.