Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ideały

Kiedyś wybuduję sobie dom
z jednym tylko oknem
wielkim jak nienamalowane pojęcie.
Będzie na wschodniej ścianie i
siedząc w nim, będę mógł
puszczać myśli jak kaczki,
gdy dojrzeją…
Ale teraz jestem jeszcze mały.

Kiedyś wybuduję sobie dom
w którym odnajdę siebie
takiego, jakim powinienem być.
Ale dopiero wtedy, gdy dorosnę,
bo teraz nadal jestem
jeszcze mały,
o ile mogę użyć tego słowa
by siebie określać.

Kiedyś wybuduję sobie dom
w którym zamieszkam.
I każdy z moich przyjaciół
zawsze będzie mógł do niego wejść,
kiedy już dorosnę.
Ale póki jestem jeszcze mały
będę tylko patrzył
i wierzył w swoje ideały.

Kiedyś wybuduję sobie dom,
a potem otworzę jego drzwi.
Odetchnę wtedy radością,
trawą i słonymi łzami
i pójdę przed siebie.
Wtedy będę dorosły,
lecz teraz jestem jeszcze
duży, ale wciąż mały.

7265 wyświetleń
104 teksty
6 obserwujących
  • Papillondenuit

    23 March 2011, 21:38

    mi też wiersz od razu skojarzył się z tą piosenką... którą uwielbiam
    wiersz świetny
    ma w sobie to coś

    pozdrawiam

  • Fileus

    22 March 2011, 21:53

    Nie słuchałem tej piosenki, a szkoda. Nadrobiłem to dopiero teraz.

  • 21 March 2011, 21:00

    Wow...piękny cel...ujęła mnie ta pokora- teraz jeszcze jestem mały, choć jestem duży...Kłaniam się...

  • Seneka 18

    21 March 2011, 19:23

    Bardzo fajny wiersz...