Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 5 February 2021

Gromniczna

kiedyś broniłaś od wilków
zasypane śniegiem domostwa
idąc z płonącą świecą
nietkniętymi ludzką stopą drogami

dziś coraz trudniej nam dostrzec
bestię
przed którą nasz chronisz
bo czai się w puszczy serca

a jednak wołamy przyjdź
rozpal wygasłe ogniska
obumarłych domów

teraz i w godzinę śmierci
przez ciemną dolinę dni naszych
jasnymi jak zboże ścieżkami

137 970 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • Adnachiel

    2 February 2021, 13:16

    Chapeau bas!
    Pod TAKIM wierszem, podczas TAKIEJ modlitwy, każde słowa zamieniają się w milczenie.
    Jako dziecko często mówiłem do Niej, klęcząc na potłuczonych kolanach :)
    I tak w tedy pomyślałem, że człowiek woła do Boga, a Ona do Syna... Synu mój, czemuś mnie opuścił.
    Bo przecież miłość całego wszechświata przybita została do jednego drzewa.
    Wycisnęłaś łzy, z mojego serca.

    • giulietka

      3 February 2021, 08:17

      Ja klękałam jako dziecko na grochu albo kamykach, kiedy wylewałam przed Nią wszystkie smutki. :)
      To, co tu napisałeś roztopiło i moje <3
      Pięknie obramowałeś ten obraz, merci... merci beaucoup!;)