Menu
Gildia Pióra na Patronite

Nad Wami płacze Katyński Las!

Katynski las tak cudnie spał,
Gdy ich rozstrzeliwano.
Rozkaz Stalina taki brzmiał,
I śmierć im zycie odebrała.

Smoleński las zabroczył krwią
Polskich oficerów najlepszych.
Dostali kulą w głowę swą,
Nie mogli marzyć o ucieczce.

Długo czekały żony ich.
Na powrót wiadomości, listy.
Nie doczekały się mężów swych,
Objętych snem wieczystym.

A teraz nad nimi sosny śpią,
I wiatr nad nimi wieje.
I krople deszczu na ich mogiłach lśnią,
A zimą śniegiem dmie zawieja.

Przeleci czasem jakiś ptak
I cisza zabrzmi strasznym bólem.
Gdy odbierano życie im,
Co wtedy oni czuli?

A oni przecież chcieli żyć,
I Polskę swą budować.
A oni przecież chcieli żyć,
Rodziny swe radować.

Płacze nad nimi Katyński Las,
Strugami deszczu płacze.
Pamięci o Was nie zabierze czas,
I okrucieńśtwa waszych katów.

Śpijcie spokojnie, polscy żołnierze.
Polska o was zawsze pamięta.
Pamięć o was, polscy rycerze.
Dla każdego Polaka jest święta.

5563 wyświetlenia
78 tekstów
3 obserwujących
  • IKON

    21 March 2016, 09:23

    " Rzeczywistość - to wywożenie jeńców etapami w las, wiązanie drutem rąk, zapychanie ust trocinami, rozstrzeliwanie i na masowych grobach sadzanie lasu, aby wśród gąszczu drzew i ludzkiej niewiedzy zagrzebać prawdę. Ale tego, że prawda jest żywą, nieśmiertelną córką Boga, tego już Rosjan w szkole nie uczono." Grażyna Lipińska,
    żołnierz Legionów Polskich, Związku Walki Zbrojnej i AK, szef wywiadu AK na Wschodzie, podpułkownik Wojska Polskiego.