Menu
Gildia Pióra na Patronite

Tak dla jasności...

Jestem złośnicą.
Gdy ktoś mnie zrani - pluję jadem.
Jestem jak żmija, co się wślizguje pod nogawkę.
Jestem trucizną, którą wsypuję Ci do herbaty.
Możesz mi zaufać - w potrzebie zawsze doradzę,
ale gdy wypominam, to wszystkie grzechy.
Nie potrafię zapominać tego, co złe,
umiem tylko zamalować to lakierem do paznokci.
Potrafię być miła, słodka i namiętna,
ale gdy już łamię kości - to wszystkie.
Na każdą Twoją obelgę znajdę odpowiedź.
Rozdrapię każdą starą ranę i poleję sokiem z cytryny.
Bywam jak spis wierszy zakurzony na strychu - bezcenna,
ale częściej jestem jak mucha - natrętna.
Każde swoje przewinienie tuszuję uśmiechem.
Tak lubię, gdy się złościsz, że co rusz wymyślam nowe problemy.
I wybacz mi tylko, że co noc, choć się śmieję, to przez smutne łzy.

7736 wyświetleń
56 tekstów
10 obserwujących
  • Meteora

    10 February 2012, 23:35

    Masz absolutną rację. I dziękuję :)

  • strawberry89

    10 February 2012, 22:58

    Ten wiersz kogoś mi przypomina... - rzekła pewna dama z uśmieszkiem Bazyliszka - czy to możliwe, by była do ciebie aż taka podobna?:) Śliczny i wspaniały. Nie ufaj ludziom, kiedy mówią o Tobie złe rzeczy. Miliony razy usłyszałam identyczne zarzuty, jeszcze może, że jestem złośliwa jak to wszystkie skorpiony mają w zwyczaju. Nieprawda, kobiety posiadające cechy wymienione w wierszu są cudowne, namiętne, bardzo emocjonalne. Świat powinien być za nas wdzięczny, bo jesteśmy realne, nikogo nie udajemy ani nie kreujemy nierealnych zjaw. Bardzo się cieszę, że natrafiłam na Twój wiersz. Dziękuję.

  • Archangel_Marco

    8 February 2012, 18:55

    Nie podziwiam kobiet spotkanych na ulicy. A, co dziwne, podziwiam te z internetu...

  • Meteora

    8 February 2012, 14:14

    Faktycznie, ciekawe i bardzo prawdziwe spojrzenie. Ile razy podziwiane przez facetów "babki z charakterkiem" doprowadzały nas do szewskiej pasji... :)

  • Archangel_Marco

    6 February 2012, 22:26

    Ciekawe... hmm... ciekawe, fakt. I ciekawie tu autorka przedstawia siebie.
    Nie ma tym nic złego... Ja i tak mam w sobie więcej jadu.

  • Julka 10

    6 February 2012, 19:35

    Ja...cuś.... Ci powiem....:):):)

    "ostre babki działają na mężczyzn"....

    I tu masz rację, niestety na inne kobiety działają, jak na corridzie.. czerwona płachta na...byka :):):)

    Ale co tam...najważniejsze , że " nasi" mężczyźni nas za tę inność , ostrość...doceniają...:):):) przecież, nie na uczuciach...kobitek mi ( nam) ...zależy :):):)

  • essima

    6 February 2012, 17:03

    uwielbiam takie! ;]

  • Meteora

    6 February 2012, 16:05

    Bardzo dziękuję :)

    Jednak co do tej rzeczywistości, to napisałam te słowa zaraz po kłótni, kiedy dostałam tego typu zarzuty, więc jakaś prawda w tym jest...

  • agniecha1383

    6 February 2012, 15:39

    Złościsz się przez łzy...jak ja czasem:)
    co do wiersza-aż strach się bać:)