Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pośrodku świata

Jeśli stanę pośrodku świata
Nagi i bosy, odarty ze złudzeń.
Czy staniesz obok i tak jak ja
Poprosisz Boga o pustkę?

Wiem, nie taki stworzyłem świat.
I nie tą drogą mieliśmy iść,
Lecz dziś ze smutkiem patrzę w dal
I pytam ciebie resztkami sił.
Czy jeśli stanę pośrodku świata
Czy staniesz obok i tak jak ja
Poprosisz Boga o pustkę?

Rozdartą w proch, okrytą ciszą
Gdzie nową nadzieją dni nasze się piszą
Gdzie żal i smutek w popłochu ucieka
I skrywa lęki i szczęścia czeka.
Czy jeśli stanę pośrodku świata…
Czy czekać mam…?

7034 wyświetlenia
113 tekstów
103 obserwujących
  • Sheldonia

    25 March 2012, 17:42

    O Albercie, ja pierwszy raz od bardzo dawna płaczę przez wiersz...

  • Albert Jarus

    5 March 2012, 09:27

    Asiu... zobaczyłaś to o co chodziło.

  • słoneczniki

    4 March 2012, 21:58

    Piękny obraz... różnorodnymi barwami malowany...
    Czytając pierwszy raz widziałam szarość... - kolejny odsłaniał kolory...

  • Raven

    4 March 2012, 18:32

    No dziś ten tekst mi chodzi po głowie. Tak jakoś abstrakcyjnie wyobrażam sobie te sceny. Są niezwykle kolorowe w mojej głowie. Taki absurdalny sen zaraz przed świtem. Pięknie :)

  • Albert Jarus

    4 March 2012, 00:49

    Dziękuję. Nie wiem jak to robisz, że każdym słowem potrafisz nałożyć obraz na zwykłe treści. Pięknie to robisz.