Menu
Gildia Pióra na Patronite

Mimesis

jakaś ty piękna
istoto ze słów
stworzona

w blasku księżyca
obnażona niczym
z dawna atena

przy twym
majestacie nawet
ognie prometeusza
gasną niczym
w eterze zanurzone

bóg cię strącił
ze swego
błękitnego padołu

dziś po ciebie
ludzkie ręce
sięgają

drżysz boś
naga
z jedwabiu
kuszących słów
obdarta

Ut pictura poesis

10 253 wyświetlenia
160 tekstów
45 obserwujących
  • Pytia

    13 March 2012, 17:42

    echhhhhhhhh.............niewinna nimfa , która żyć inaczej chciała......PIĘKNO....roztargane
    .....ostatnia zwrotka.........KORONĘ stanowi
    Brawo!

  • essima

    11 March 2012, 10:37

    (zapewne) czarujące

  • ....ktoś....

    10 March 2012, 23:14

    Oj tam to tylko mój kolejny bzdet, ale dziękuje za słowa uznania

  • Disalice

    10 March 2012, 21:03

    Odbiera mowę, miażdży, rozkłada na łopatki, zadziwia... wow, cudowny...

  • Julka 10

    10 March 2012, 20:14

    Fantastyczne słowa.... cudowny wiersz...dawno takiego nie napisałeś.
    Cieszę się, że tamto.." do widzenia" ...pod myślą było tylko...odniesieniem do...dnia, a nie do... odległego... kiedyś...:):):)

    Serdecznie pozdrawiam życząc wszystkiego co najpiękniejsze...

  • Seneka 18

    10 March 2012, 19:22

    O kurcze...rewelacja...

  • sprajtka

    10 March 2012, 16:25

    Zaabsorbowałam całe ciepło...wzajemnie....

  • ....ktoś....

    10 March 2012, 16:12

    ;-)
    pozdrawiam ciepło

  • sprajtka

    10 March 2012, 15:08

    No, sama poezja:)Piękny...