Menu
Gildia Pióra na Patronite

Tyle tylko mam...

Jak za czarodziejską różdżką
świat do zmiany zmuszę.
By w człowieku zamiast wroga
ujrzeć bratnią duszę.

Potem sprawię by miast wojen
pokój trwał na Ziemi.
Moja różdżka czarodziejska
zło na dobro zmieni.

I z rozmachem niczym rolnik
ziarnem w polu sieje
ja... uśmiechem i miłością.
Niech je... wiatr rozwieje.

By wyrosły z nich dorodne
pięknych marzeń plony.
Cóż . Ten świat o którym marzę
bardziej jest złożony.

Jednak marzyć nie przestanę.
Tylko tyle mi zostało.
Jak myślicie? Zwykły uśmiech
czy to... niezbyt mało?

55 170 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
  • RozaR

    20 May 2014, 09:55

    ,,Zawsze zależało mi by tekst był zrozumiany stąd i prostota słów'" -,,oczywistość tekstu" - nie jest naiwnością lub prostotą jako taką -to kunszt na który nie wielu stać. Wiersz oczywisty jest jak tarcza - można go wyśmiać lub docenić więc autor musi dokonać pewnego wysiłku by to co pisze było i mądre i sprawnie ujęte. Dlatego uznanie dla autorki. Jak zwykle.

  • agniecha1383

    20 May 2014, 08:29

    Dziękuję za urocze wypowiedzi jak i miły gest (zeszyty)
    Zawsze zależało mi by tekst był zrozumiany stąd i prostota słów... dlatego z serca dziękuję i pozdrawiam:)

  • 19 May 2014, 12:14

    Zdecydowanie wystarczy:)
    Bardzo ładny wiersz.

  • Julka 10

    18 May 2014, 21:40

    szczery uśmiech zawsze...w cenie ;) czasami potrafi zdziałać cuda :)
    więc warto się uśmiechać Agnieszko a przede wszystkim spełniać marzenia !

  • dana1596

    18 May 2014, 21:17

    myślę, że da się zmusić marzenia do spełnienia...a uśmiech, wbrew wszystkim niedowiarkom, naprawdę jest bronią potężną...bronią, lekarstwem...czasem wszystkim co mamy i czym możemy świat zwojować...ale nie tylko uśmiech tu występuje...
    Brawo za klasyczny wiersz...prosty, rytmiczny, z rymami:)

  • fyrfle

    18 May 2014, 18:56

    Wrszcie prosty, mądry wiersz, choć ostatecznie naiwny, bo gdy naprawdę bedziesz próbowała ruszyć z posad bryłę świata, to nikt nie przyłączy się do Twego chóru i nie zaśpiewa - wyklęty powstań ludu..., a wiesz czemu? Bo jesteś uczciwa i masz dobro w swoich marzeniach, które narusza zakłamane religijno-polityczno-biznesowe status quo.

  • fyrfle

    18 May 2014, 18:53

    Starczy teń uśmiech, a jak Cię stać, to jeszcze realizujnij raz w roku jakieś małe marzonko i budiet haraszo!

  • RozaR

    18 May 2014, 18:40

    A- namiętność,wojny , żądze, chciwość - też są przecierz płodne. Boję się że życzeniami tymi dopiero byś namieszała.

  • Seneka 18

    18 May 2014, 18:22

    Pięknie prowadzisz po marzeniach... gratuluję :)

  • szaszlyk

    18 May 2014, 18:21

    Usmiech,radosc,smiech i zycie jest piekne:)