Menu
Gildia Pióra na Patronite

Iść mi potrzeba

Iść tak przed siebie
szlakiem dobrze znanym
albo i tym nie do końca poznanym
czasu nie mierzyć, jeno kochać
z podziwem wielkim chłonąć ich piękno
słowem dziękczynnym strony wypełniać
i móc nie wracać w ludzkie szeregi
daj Boże szczyty , co duszę wzbogacą
daj piękne granie , obszerne doliny
daj mi ich wolność , myśli zabłąkane
każda myśl moja, każde spojrzenie
pragnienie moje i ubóstwienie
ku tym szczytom kieruję
żyć bez nich nie sposób, dni marnieją
i tylko deszcz pył tęsknoty obmyje
na chwilę krótką, na oddech płytki
gór mi potrzeba, Panie
gór mi potrzeba...

9500 wyświetleń
83 teksty
1 obserwujący