Menu
Gildia Pióra na Patronite

Strugana wyobraźnia

Inspirowane: Jula Gintrowska - "Kołatka"
Motto: "Moja wyobraźnia to kawałek deski." (Z. Herbert)
Dedykowane...

Wystrugam ci z wyobraźni
mej najpiękniejszy medalion
na szyi zawiśnie twej rzemyk
z zapętlonym w niego trudem.

I już nigdy nie uczujesz,
że osamotniłam cię srodze,
bo nawet gdy serce bić ci przestanie
medalion szepnie: ona jest w drodze.

Bo przecież obrazy tak wyraźne w
mej głowie zostaną w tobie zaklęte
ja sama zaklnę się w tobie i już
nigdy nie zostaniesz beze mnie.

Pamiętasz, gdy kładłam na twych ustach
śmiech co nie miał nigdy ustać?
I że duszę swą zgubiłam na Patriarszych
Prudach*, by odnaleźć jej cząstkę w tobie?

Wtedy pierwszy nauczył On mnie,
że w życiu trzeba znać światło-cienie:
ty moim światłem rozpromieniałeś,
ja dla ciebie stałam się cieniem.

Wystrugam ci z wyobraźni
mej historię siebie w medalionie
zaklętą gdy w ciemności cała się
roztrwonię ona nigdy nie minie w tobie.

* - Patriarsze Prudy - moskiewski skwer, miejsce znane z powieści Michaiła Bułhakowa - "Mistrz i Małgorzata"; tu Berlioz dowodził Bezdomnemu, że Jezus nie istniał, a do dyskusji włączył się Woland - szatan.

22 631 wyświetleń
434 teksty
46 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!