Menu
Gildia Pióra na Patronite

NOWYM ROKIEM NOWYM KROKIEM


Idzie się zawsze z Nowym Rokiem
jakby jakimś innym nowym krokiem
tylko czy rzeczywiście taka jest prawda
chyba ona się nie zawsze sprawdza.

Zaczął się nowy rok ot co znów
jestem starsza o jedną wiosnę ów.
Choć jeszcze zima kłania się w pas
na wiosny liczyć można lata nam.

I mnie przybędzie ech rok doświadczenia,
wszystko w środku podobno sie zmienia
inaczej patrzy się z każdym rokiem na świat
mądrzejszym z dnia na dzień się jest - niby tak

Wnioski same się wyciągają pospiesznie
byle zdążyć przed następnym zakrętem
Lecz wcale nas przed błędami to nie uchroni
każdy goniąc za czymś błędy swoje robi

Błąd za błędem sam się ciśnie z każdym czynem
choć wiedzy się nabyło już przecież tyle
powinno się świecić przykładem i go dawać
a nie stale przed wyborem jakimś stawać

Niestety im człek starszy tym więcej pomyłek
dlatego warto mieć twardy za przeproszeniem tyłek
by upadając zbytnio sobie go nie uszkodzić,
i trudno będzie nam się np. chodzić.
(bo kość nawet tam można sobie naruszyć)

A nie zrastają się tak jak u młodzieniaszka
więc lepiej za wczasu na siebie bardziej uważać
Serce też nie jest ani odrobinę rozważniejsze
choć powinno też być bardziej chyba dojrzalsze.

strach pomyśleć co się jeszcze może nam przytrafić
kiedy skleroza nami zacznie coraz częściej rządzić
I zamiast z życia brać garściami mądrzej, więcej
będzie się bali własnych cieni...częściej

Szkoda więc może że ten czas tak leci
doroślejsze staja się nasze dzieci
I nikt nie wie co może być w naszym życiu
choć każdy o jednym marzy w ukryciu.

Jedno jest na sto procent pewne
jesteśmy starsi o rok równy lecz
wcale nie oznacza to, że mądrzejsi
jak czasem się wydaje WAM kochane dzieci.

21:54 2//01/14

31 494 wyświetlenia
325 tekstów
5 obserwujących
  • misiek45

    3 January 2014, 23:28

    Ach ten upływ czasu Asieńko :)
    rok za rokiem pędzi krokiem
    lata lecą w nurt potokiem..
    Oby ten rok był pełen spełnionych marzeń :)pozdrawiam miło na dobranoc :)