Menu
Gildia Pióra na Patronite

Szczęście!

Gdzieś tu się kryje,
Gdzieś tu się chowa
Szczęście
Wśród wierszy i pieśni
Marne lecz trwałe
Wycenione ponad ludzką miarę.

Gdzieś tu się czai,
Gdzieś tu się chowa
Wolne i piękne
choć
Małe i słabe.

Woli powoli
Bez zbędnych pytań
Przyjść do ciebie
Dnia pewnego
I schowa się
W podłodze
W uchu
lub
W szafie
czy
W oczach
Gdy płaczą.
W zdjęciu
Lub ustach
Gdy mówią
Bądź ranią.

I urośnie
Wielkie
i
Silne
W swe
Uroki.
A czy zostanie
Czy ucieknie w świat szeroki
To tylko kwestia czasu
I chęci
I dobroci.
Pracy
I poświęceń,
Woli
I ducha.
To wszystko to tylko będzie
Twoja
Zasługa.

Więc pracuj i czekaj wytrwale.
A gdy przyjdzie
Nawet rzeczy małe traktuj
Jak góry
I morza,
Bo szczęście w rzeczach
Małych
Najczęściej
Się
Chowa.

1494 wyświetlenia
24 teksty
1 obserwujący
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!