Menu
Gildia Pióra na Patronite

FYRFL POLSKI

Gdzieś tam Żyd wścieka się
Bo tylko co to chciwość wie
W pięknie płatków śniegu nie przystanie
Owczego pędu w mieć jest baranem
A tutaj jest normalnie
Swojsko spokojnie banalnie
To tutaj wśród nocnej ciszy
Bóg się rodzi i słyszy
Spokojną z ust szczęśliwych kolędę
Polaków Babilonowi Brukseli reprymendę
Gdzieś tam kłótliwi Saraceni
Ścinają wzajem się swoją religią zdradzeni
Bo miłości Chrystusa nie przyjęli
Gdyż w surach nienawiści utknęli
A tu jest radości czas błogi
Choć to zwykłe codzienne polskości progi
Otwarte każdemu syte i gościnne
W których wolność i miłość Chrystusowa takie silne
Gdzieś tam kobiet radość gwałtem się odciska
I milczy biały człowiek w poprawności smietniskach
Gdzieś tam stewardese za krzyż poniżają
Wreszcie za wierność Chrystusowi z pracy ją zwalniają
A tu jest jeszcze normalnie - po chrześcijańsku
Krzyż równa się dobro i miłość - Mopanku!
I tak bardzo bardzo boli
Że Sąd przed Żydem się skundlił i na ubój rytualny pozwolił
Gdzieś tam budują meczety nienawiści sur
Gdzieś tam na obrzezania godzą się ból
Godzą się na kuźnie samobójców oprawców
I bankowo - giełdowych bałwochwalców
A tylko tutaj jest sielskość rodziny
Ewangelią zbratanych od Żuławy po Pieniny
Miłość Chrystusowa Ewangelia i Naszość to jedyna droga
Uchodźców do uczciwości - tym samym do Boga
Muszą to zrozumieć Cameron i Merkel
Nad Wisłą to nie jest poprawności kierdel
Chrześcijańskie są Gdańsk Warszawa Kraków
Bo Polacy są mądrzy więc Polska jest Polaków

297 751 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
  • Smoky Blue

    11 January 2016, 22:07

    Taki już jestem, polityczna, religijna czy obyczajowa poprawność mnie nie interesują.
    Owszem, zgadzam się z pewnym krzywdzeniem, szczególnie chrześcijan zamieszkujących azję mniejszą czy północną część afryki, z drugiej strony nie mogłem nie napisać, że kościół wiele błędów popełnia, nie chce mi się punktować jakich, przez które ich zdanie traci na wartości dla przeciętnego kowalskiego.

  • fyrfle

    11 January 2016, 07:01

    Dziękuję za opinię Caelestis, jako jedyny wyszedłeś poza poprawność polityczną, religijną i obyczajową i odważyłeś się zabrać głos pod tym moim wierszem, który napisałem w reakcji na krzywdzenie chrześcijan i Polaków. Jutro felietonem zamieszczę szersze jego uzasadnienie.

  • Smoky Blue

    9 January 2016, 14:48

    Czego by nie mówić o kościele czy katolicyzmie, to mógłby być dobrą przeciwwagą dla fali czcicieli allaha i w jakiś sposób spoić społeczeństwo, jak to miało miejsce m.in. na przełomie w okresie ubiegłego ustroju politycznego.
    Jednak, kościół przez własne czyny i zły pijar taką ostoją i przewodnikiem nie jest i nie będzie.