Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Gromniczna

dziś nie boję się wilków
i śpię przy zgaszonym świetle
a jednak jest taka ciemność
która okrada mi sny

stoję w oknie blada jak wosk
i widzę jak biegniesz do mnie
przez ośnieżone pola

choć ze świecą dziś szukać człowieka
co nie zamyka drzwi

zapalasz w progu serca
pachnącą miodami gromnicę
i wszystko staje się jasne
jak niegasnące okna

a Ty patrzysz na mnie takim błękitem
że beztrosko zasypiam
patrząc jak zapalasz lampiony
wchodząc po gwieździstych schodach
wokół Ciebie łaszą się wilki
i bezpańskie psy

137 939 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • Adnachiel

    4 February 2022, 18:23

    Każdy potrzebuje, aby zawsze jakieś drzwi były dla niego otwarte.
    I ramiona.

    Uchyliłaś skarbnicę swojego ducha, tłumacząc przy tym, dlaczego ludzkie (i nielota) źrenice tak chciwie wpatrują się w dal...
    Przepiękna modlitwa-czuwanie. Pas de mots.

    od Grafit, zorro4, giulietka