Menu
Gildia Pióra na Patronite

O Magdalence

Dziś jej obraz już zwietrzały

choć każdy uczucia w niej obłędem.

Szkłem pachniała, dostojna cegłą

wieczornym westcchnieniem

ojców i dzieci miliony.

Zapach wolności sercem jej dudnił

mamił każdego

i nawet tego we wschodzie zakochanego.

Magdalenko dziś niezbyt kochana

masz dziś u nóg zgliszcza

kart historii spisane.

Oni, ty i ja

w teczce akt zaplątani.

Zdrady ? Wolności my wszyscy żeśmy zaufali ?

Ernest Dominik Łuszczek

Przyborów 2017.02.01

99 875 wyświetleń
1101 tekstów
40 obserwujących
  • fyrfle

    2 February 2017, 18:35

    Ernest, a w Jeleśni byłeś?