Menu
Gildia Pióra na Patronite

Dawna wieś

Dawna wieś

a mnie jest żal naszej dawnej
pięknej wsi
bezpowrotnie odeszła
wieś którą pamiętam z dzieciństwa
usycha jak jesienne liście
jak tamto piękno zapisane
w prostych obrazach Chełmońskiego
w myślach
wspomnieniach
w trudzie pracy człowieka
a mnie jest żal słomianych strzech
każdego pola
po którym konie ciągnęły pługi
każdego dymu z komina
podrapanych przez kury podwórek
każdej szarej skiby
każdego ścierniska
i babcinych ogródków
gdzieś tam popłakuje cicho skiba
gdzieś tam wiatr zawodzi
po zagonach
gdzieś tam łka z tęsknoty
niejedna zabłąkana
dusza
Janina Malicka

4296 wyświetleń
28 tekstów
2 obserwujących
  • Kamil Borkowski

    22 May 2020, 21:13

    Piękny

  • Janina M.

    22 May 2020, 09:09

    Boskie słowa maria_be. Dziękuję.