Menu
Gildia Pióra na Patronite

Miłość i Cierpienie

Czy zdarzyło Wam się kiedyś
Myśleć o Miłości,
Jak największej, najważniejszej
Życiowej wartości?

I nie chodzi mi o żadne
Związki krótkotrwałe.
Wszak nie Miłość je złączyła,
Ale pożądanie.

Co kształtuje Ją najbardziej?
Wielmożne Cierpienie.
Ból, frustracja? - Chleb powszedni;
Ciągłe niespełnienie.

A gdy wreszcie On lub Ona
Miłość odwzajemni,
Bądź ostrożny, nie wiesz bowiem
Kiedy znów się ściemni.

Miłość wielkich prób wymaga.
Gdy idzie zbyt prosto,
Niech nie zdziwi Cię znów kryzys.
Strzeż się, Bracie, Siostro!

4191 wyświetleń
24 teksty
1 obserwujący
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!