Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ikaryjskie marzenia

Czy słyszysz w mych słowach gorące naboje?
Trzeźwym, a pijane kołysze ich omdlenie.
Czy czujesz na ciele kamiennym - powoje?
Trupi dotyk - szronowe i zgubne skamlenie.

Poszarpmy sprzeczne dialogi! Utkane
Z lat tysięcy - równe marności minuty...
Zszyjmy spojrzenia i słowa poprzerywane!
Nim bezczynu czarnym jadem wnet będę przykuty...

Nie zasypią nas pobożne, ziemskie kamienie.
Z gwiazd znajomych lico zasnuje - odzienie
Tak samo, jak skrywa ikaryjskie marzenia.

Sen - krzywe ducha drzewo ku zgubieniu spienia.
Z tej potężnej nędzy - umysłu zabawki,
Pierwsze i ostatnie na twój obraz będą - drgawki.

21 196 wyświetleń
266 tekstów
27 obserwujących