Menu
Gildia Pióra na Patronite

Kilka prawd oczywistych

Czy oczy zawsze mówią prawdę?
Nic bardziej mylnego w tym względzie.
Nie wszystko jest takie, na jakie wygląda.
Wierząc oku, bywa się w błędzie.

Oczy mówią: chudzielec, grubas,
dziwak, idiota, paskuda, fleja,
a tak naprawdę, to mogą być ludzie,
których ciężka choroba zmienia.

Nie każdy bezdomny to alkoholik.
Nie wiesz, dlaczego tak się stało.
Być może walczył o coś w życiu,
lecz sił zwyczajnie miał za mało.

Nie wszyscy, którzy chodzą za rękę,
żyją w sielance za ścianą domu.
Bywa, że mają piekło, gehennę,
nie mówiąc nigdy nic nikomu.

Ktoś, kto uśmiech rozdaje serdeczny,
kryć za nim może ból ogromny,
a ten kto płacze razem z tobą,
Judaszowi często bywa podobny.

Ktoś nie ma dzieci - egoista,
wydawać by się mogło z pozoru,
a serce jego cierpi z tęsknoty.
Bezdzietność nie zawsze jest z wyboru.

Nie polegajmy więc tylko na oku,
rozum nam powie na pewno więcej,
lecz by nie krzywdzić, źle nie oceniać,
obraz należy przepuścić przez serce.
Anna Szyrwińska

57 053 wyświetlenia
468 tekstów
17 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!