Menu
Gildia Pióra na Patronite

gdziekolwiek jesteś

czteroletnia dziewczynka kurczowo trzymająca się rąbka twej spódnicy niczym
morskiej latarni w samym środku burzy

czerwony telefon w przedpokoju
melodia przy każdym podniesieniu słuchawki
w wazonie dumnie prężą się bazie kotki

który to już rok
uporczywie cię nie ma
po drugiej stronie słuchawki
a bazie tęsknią za dotykiem twoich dłoni

ile to już lat
ta zagubiona dziewczynka
szuka odpowiedzi na pytanie dlaczego
pośród kamiennej cmentarnej alejki

Babciu

mam nadzieję że tam gdzie dziś jesteś
zawsze świeci dla ciebie słońce

a niebo jest łaskawsze niż kiedykolwiek
mogła być dla nas ziemia

18 939 wyświetleń
158 tekstów
24 obserwujących
  • envie.

    1 February 2021, 14:47

    Piękne...