Menu
Gildia Pióra na Patronite

...::homo sapiens::...

Człowiek, to brzmi dumnie !

Z drzewa na ziemię zszedł
W ręce zacisnął kamienie
Zdobył kolejne obszary.

Słowa dźwiękonaśladowcze
Włócznią zapisał
W krzakach pakt zawarł.

Za sobą zostawił spalone mosty
Zbudował mury oblane fosą
W łyżce soli utopił wrogów.

Miłość sponiewierał
Pieniądz ubóstwił
Boga na margines zepchnął.

Pojechał szerzyć pokój
A znalazł złoża ropy
Przelane krwią .

Popłynął na dno butelki
W dymie szukał róży wiatru
Cnotę sprzedał za 30 srebrników.

Życie w zarodku uśmiercił
Życie na szkiełku stworzył
Życie u schyłku uśpił.

Człowiek, czy to jeszcze dumnie brzmi ?

21 110 wyświetleń
173 teksty
45 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!