Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pytanie lata

Czemu…
Liść pożółkł latem,
Słońce nie dawało ciepła,
Czas zaczął cofać wskazówki,
Czemu akurat tak?

W połowie gdzieś zatrzymałem się,
Spojrzałem.
I liść dębu, zaczął spadać w dół,
Gdzieś pośród lasu innych drzew,
Gdzieś pośród lasu innych drzew,
Kołując na fali jego nut,
Nie dostrzegając jak szybko, jak prędko, jak wiruje świat

I spadł,
Pośród innych liści.

Bo lato tego roku,
jakieś inne.
Sucho. To może przez ten deszcz?
Spytałem - czemu akurat, ten liść?

Tylko podmuch odpowiedział mi -
Bo tak się bawi,

wiatr…

4837 wyświetleń
23 teksty
1 obserwujący