Menu
Gildia Pióra na Patronite

Cudotwórstwo

Czas wyjrzeć zza słońca
na równiny, mapy i morza.
Kto posiada światową mądrość
podkreśli swoją boskość
w chwili objawienia.

Wszelkie proroctwa są bardziej piękne
niż bardzo.

Pamiętnik pątniczki Egerii
przeczytał król Numa.
Zagrał w halmę z Ananke
i wyszło:
Kaznodzieje i politycy promują zepsucie epoki.
Gołąb z zadartym ogonem
wygląda jak trzynasty znak zodiaku.

Najbardziej promienne alokucje
nie zatrzymają zepsucia
i rozwiązłości moralnej.
Można zrujnować życie innym
poglądem starotestamentowym.

Człowiek gestykulujący sposób bycia
w formie ostentacyjnej
ubrał się w ornat tęczowy
i zamiata czarcim ogonem
aż miło.

Które życie lepsze
to pierwsze
czy to drugie?
Bergsonowska intuicja nie pomoże.

10 509 wyświetleń
101 tekstów
2 obserwujących
  • onejka

    21 February 2021, 10:18

    Absurdy rządzą światem.