Menu
Gildia Pióra na Patronite

PYTANIA RETORYCZNE

Co z aromatu kwiatów czeremchy,
Nad rwącym nurtem potoku,
Kiedy nie porwał i nie odurzył
Dziewczynę i chłopca w zauroczenie?

Ma sens kobierzec z płatków magnolii,
Jeśli na jego końcu nie ślubują
Miłości i wierności, w zdrowiu i chorobie?

Po to ma zaczynać się wiosna,
Aby nie kończyła się jesienną aleją,
Którą spacerują śniegiem przyprószeni małżonkowie -
Drept w drept, dłoń w dłoni?
I spotka ich śmierć, nie wieczność?

297 751 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!